varis nedir

VARİS NEDİR ?

VARİS NEDİR ?

Varis Nedir ? toplardamarların normalin üzerinde genişleyerek kalıcı genişlemesi ve kıvrımlı bir görünüm almasına kısaca varis diyoruz. Toplardamar hastalığına varis hastalığı da diyebiliriz. Varis hastalığını kılcaldamar problemi ve toplardamar genişlemesi olarak iki ayrı gruba ayırabiliriz. Varis tedavisi ise bu olumsuzları ortadan kaldırmak için yapılan tedavi yöntemidir.

Varis Nedir ? tanımının diğer anlamı kılcaldamar problemi, bacaktaki ince kılcaldamarların çatlaması veya nadir olarak kanamaları şeklinde gerçekleşebilir. Bir diğer neden ise toplardamar genişlemesidir.

Toplardamar genişlemesi, kılcaldamar çatlamasına oranla daha ciddi bir hastalıktır. Toplardamarın genişlemesi, bacaklarda yaralara veya pıhtılaşmaya sebep olmaktadır. Ayakta çalışan kişilerde toplardamar genişlemesi daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir.

VARİS HASTALIĞI NASIL OLUŞUR ?


Damarlarda, kanın ters yönde akmasını engelleyecek (yerçekimine karşı koyacak) tek yönlü vana diyebileceğiz engelleyici yapı bulunur. Bu vanalarda problem olduğunda kan, kalbe doğru hızla yoluna devam etmek yerine damarlarda birikmeye başlar ve damarlarda genişlemeler meydana gelir.

Hastalığın daha çok bacak damarlarında meydana gelmesi , damarların kalbe en uzak yerde olmalarından kaynaklanır . Ayrıca yerçekimi kuvveti damarlardaki kanın yukarı doğru gitmesini zorlaştırmaktadır.

Varisin boyutları itibari ile oluşturduğu rahatsızlıklar yaygınlık derecesi ile vucutta geniş bir alana yayılır. Varis hastalığı doğal haline bırakılır ve varis tedavisi yapılmayan damarlar, bacağı örümcek ağı gibi sarar. Zaman içinde ciltte renk değişimine ve ciddi yaraların oluşmasına sebeb olur.

VARİS KİMLERDE NEDEN OLUR ?

Varis neden olur ? ayakta uzun süre hareketsiz kalan ve kadın hastalarda fazla kilolar varis için ciddi risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Çünki varis hastalığı, gebelikte ve doğum kontrol hapı kullanımında daha sık görülür. Genetik faktörler, varis oluşumunda önemli bir yeri vardır. Aile soyunda varis hastalığı olan her üç kişiden ikisinde varis (toplardamar hastalığı) görülme riski çok yüksektir.

VARİS KİMLERDE OLUR ?

Peki kimlerde varis olur ya da varis riski altında kimleri sıralayabiliriz? Varisin görülme sıklığı ilerleyen yaşla doğru orantılıdır. Erkeklere nazaran kadınlarda varis daha çok görülmektedir. . Özellikle uzun süre ayakta duran yada uzun süre oturarak çalışan kişilerde varis hastalığı ciddi problemlere yol açabilir yukarıda bahsedilen ayakta durmak ve uzun süre oturmak pozisyonları kan dolaşım sıkıntısı oluşturduğu için varise yol açar. Şunu da unutmamak gerekir, varis tedavisi’nin ilk şartı kilomuza ve beslenmemize mutlaka dikkat etmeliyiz. Çünkü aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı da varis hastalığı oluşumunda önemli rol oynar.

VARİS İÇİN ALINACAK HIZLI VE BASİT ÖNLEMLER

1.Önlem

Sürekli oturan yada ayakta kalmakta olan kişiler, günlük olarak dizve ayak bileği arasındaki kasların kasılmasını sağlayan her türlü ayak-bacak egzersizi yapmalıdır.

2.Önlem

Mutlaka her gün 30 (otuz) dakika normal tempoda yürüyüş yapılması gerekmektedir.

3.Önlem

Her gün yaklaşık 3-4 litre bol sıvı (su) tüketilmesi varis oluşumunu engeller.

4.Önlem

Kadınlar için beli çok sıkan giysiler ve yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemesi çok önemlidir. Bunların dışında her türlü sıcak uygulama, sıcak su ile duş, kaplıca, bacakların sıcak kum ile örtülmesi risk içerir.

VARİS BELİRTLERİ NEDİR ?

Varis hastalığının ilk zamanlarda, hafif geçici olarak görülebilen şikayetleri olduğundan dolayı, bu hastalık ne yazık ki pek ciddiye alınmıyor Bu durumda yapılan en büyük hata hastalığın ciddiye alınmamasıdır. Çünkü varisler başlangıçtaki halleri kalmadığından zamanla daha büyük varislerin oluşmasına yol açmaktadır.

Varisin ilk belirtileri, özellikle geceleri bacaklarınıza kramplar giriyor, kaşıntılarınız artıyor, şişlikler oluşuyor ve bacaklardaki damarlarınız giderek daha belirginleşiyorsa varisin ilk belirtilerine yakalanmışsınız demektir.

Toplardamarlarda oluşan genişlemeler gün içinde vücutta giderek artan bacak ağrısı, çabuk yorulma ve ağırlık hissi oluşturur. Ayrıca bacaklarda şişkinlik strese sebep olur. Varis tedavi süreci geciktikçe ikincil hastalıklar denilen ileri hastalık safhasına geçer.

Bizleri endişelendiren başlıca iki önemli problem gerçekleşebilir. Bunlardan ilki özellikle ayak bileklerinden başlayan varis yaraları, diğeri ise genişleyen toplar damarlarda pıhtı oluşumudur.


Varisli damarlar, hayat kalitenizi kötü etkileyerek yaşam kalitenizi düşürebilir.
Varis tedavisi yapılmadığı zaman katlanılmaz bir ağrıya dönüşebilir. Bu
kapsamda erken tanı çok önemlidir. Çünkü erken dönemde hastalık tedavi edilirse
damarların sağlıklı haline döndürülmesi ihtimali iyice artar ve sağlığınıza kavuşursunuz.

Varis nedir ? ve varis tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı videomuzu buradan izleyebilirsiniz