koroner bypass ameliyatı

KORONER BYPASS AMELİYATI

KORONER BYPASS AMELİYATI NEDİR?

Bypass ameliyatı nedir? Nasıl bir ameliyattır, kime ve ne için yapılır gibi konuları insanlar hep merak ederler. 
Özellikle kendileri yada bir yakını bu tür rahatsızlık ile karşı karşıya kalınca, merak yerini endişeye bırakır. Peki nedir bu koroner bypass ameliyatı ? Diğer kalp ve damar cerrahi uygulamalarından farkı nedir diye hiç düşündünüz mü?

Koroner by-pass ameliyatını en yalın şeklile “kalbi besleyen koroner atardamarların tıkanması sonucu yapılan cerrahi müdahale” diye tanımlayabiliriz. Hatırlarsanız “Kalp krizinin oluşmasına yol açan etken neydi? Kalbin, yeterli kan veya oksijen alamaması’ diye özetleyebiliriz. Şöyle ki, koroner arterlerin akımı tehlike oluşturacak oranda engellenmesi halinde, kan akışını sağlamak için bypass ameliyatı yapılması gerekir. 

KORONER BYPASS AMELİYATI YAŞAM UZATIYOR

Kalp ameliyatlarının yüksek teknoloji ile son derece hassas yapılması gerekir. Bypass ameliyatı ile hastaların hem ömürleri uzadı, hem de yaşam kaliteleri arttı. Bir başka deyişle, Teknolojik ilerleme kalp ameliyatlarında avantaj sağladı.  Bypass ameliyatı ile biz cerrahların yaptığı işlem, koroner arterin daralan alanının, farklı bir damar aracılığıyla çevresinden dolandırarak, kan akımının olmasını sağlamaktır. Koroner damar tıkanıklığı teşhis edildiğinde, eğer bu tıkanıklık ameliyat olmasını zorunlu kılan darlık oranlarından az, darlığın konumu nedeniyle ameliyat riskli ise, invaziv kardiyoloji adını verdiğimiz ünitelerde, bu dar bölgeleri balonla genişletebilir ve daha sonra stent işlemi yapılabilir. Kalbi besleyen damarlarda meydana gelen tıkanmaların, balon veya stentle açılamaması halinde de tek alternatif kalıyor; o da “by-pass ameliyatı”.

KORONER BYPASS AMELİYATI VE STENT

Kalbe yapılan bypass ameliyatı , stent veya balon uygulaması her biri farklı işlemlerdir. Hiçbirisi birbirinin yerini tutmaz. Hangi hastaya hangi uygulamanın yapılacağına tetkiklerle karar verilir ve büyük uluslararası standartlara göre belirlenir. Doğru işlem de ömür uzatır. Gereksiz yere ne stent, ne de ameliyat yapılmamalıdır. Yapılması hastaya fayda yerine zarar sağlar. Tıbbi kılavuzlara göre hareket edilmelidir

KORONER BYPASS AMELİYATI NASIL YAPILIR?


Koroner by-pass ameliyatı operasyonu bypass yapılan damarın sayısına göre ortalama 3-5 saat sürebilir. Bacaktan bir toplardamar çıkarılıyor ve göğüs içindeki atardamarın çıkarılıyor. Bu damarların tıkalı olan koroner damarlara kan akımı gerçekleştirecek vaziyette, seri biçimde dikiliyor ve akım sağlanması ile birlikte kalp çalıştırılıyor.

KORONER BYPASS AMELİYATI ÇEŞİTLERİ

 
Bazı ameliyatlarda kalbi durdurmadan, küçük kesi ile de işlemi yapabiliyoruz. Ameliyatta kullanılan yeni damarlara “greft” adı verilir. Daha çok greft olarak sol meme arterinin tercih edilir. En çok kullanılan diğer damar ise bacaklardan alınan toplardamarlar yada daha ender olarak koldan alınan kol atardamarıdır.

KORONER BYPASS AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Peki ameliyatımız başarı ile bitti diyelim, sonrası yok mu bu işin? Elbette bir çok şeye sağlığımız için dikkat edeceğiz.
Kalp ameliyatı olduktan sonra bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Hastamız kendini enfeksiyon kaynaklarına karşı korumalıdır. Yoğun bakımdan çıktıktan sonraki ilk 2 ay, bulunulan ortama az ziyaretçi kabul edilmeli, sağlık için gerekli yani olmazsa olmaz kuralarımızdandır. Ayrıca ziyaret saatlerinin de kısa süreli olmasının unutulmamasını gerekir. Bilmiyorum hala söylemeye gerek var mı ? Bypass ameliyatı olmuş kişiler asla sigara kullanmamalı, sigara dumanına da maruz kalmamalı, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır. Koroner kalp hastalarının, tedavi sonrasında, mutlaka doktorunun önereceği sürede ve ağırlıkta bir hastane dışı egzersiz programı uygulaması gerekir.
Koşmayın, düzenli yürüyüş yapın. 5 kilogramdan fazla yük taşımayın. Doktorunuzun yapacağı detaylı değerlendirme sonrası, hasta için uygun olan bir egzersiz programı yapılabilir. Hastanın, doktorunun önerdiği bu programın dışına çıkılmaması hayati önem taşıyor.

Bu tür kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için beslenme ve egzersiz çok önemli.
Şu besin, bu besin yasak yerine ölçülü beslenme ve düzenli spor/egzersiz ve de stresten mümkün olduğunca etkilenmeyecek bir ruh hali bizim sağlığımıza fayda sağlar.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir